Zeleninový špíz satay s balijským kari do 15 minut

 

Připravit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem dobrého kari je pasta, která zabere nějakou přípravu, včetně nákupu surovin a samotného vaření. Proto jsme v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha připravili tyto kari pasty za vás. Jídlo jako z restaurace si tak připravíte doma za pár minut a za třetinu ceny. Základem tohoto receptu je Balijské Kari. Není to nic jednoduchého, nicméně pro představu vám popíšeme, z čeho všeho jsme Balijské kari v Přerově v Živině uvařili. Na Balijské kari jsme použili šalotku, česnek, zázvor, galangal, citronovou trávu, kešu oříšky, kurkumu, chilli papričky bird eye a osladili ji palmovým cukrem a dosypali strouhaným kokosem. Vše z čerstvých ingrediencí.

 

Recept na Zeleninový špíz satay s balijským kari

  • Vegan
  • Bez lepku
  • Doba přípravy: do 15 min 
  • TIP: Na jedné pánvi restujte max. 2-3 porce

 

Co potřebujete na 2 porce:

 

Jak na to

1) Restujte

Na plně rozpálené pánvi na nearomatickém oleji (použijte slunečnicový nebo řepkový) orestujte zeleninové špízy. Můžeme si pomáhat i rukama a na špízy přitlačit a přidržet je na pánvi. Restujte do karamelizované barvy, aby to mělo lehce připečenou chuť. Pokud se z pánve kouří, ztlumte výkon. Ke konci grilování si pomozte troškou vody. Hotové špízy odstavíme na talíř a připravte si kari omáčku.

2) Zredukujte kari pastu

Pánev vytřete papírovým ubrouskem a znovu ji zakápněte olejem. Kari pastu zarestujte na oleji. Jakmile se kari rozvoní po kuchyni, přilejte kokosové mléko. Přidejte půlku lžíce nakrájeného palmového cukru najemno a dosolte špetkou soli nebo půlkou lžíce sójové omáčky. Pokud máte rádi pikantní a zároveň výrazné chutě, přidejte kajenskou chilli papričku. Poté přidejte na teplotě a omáčku zredukujeme. Provařte ji cca 2-3 minuty a nechejte chvíli probublat.

3) Servírujte

Uběhlo sotva 15 minut jídlo je hotové. Špízy na talíři zalijte Balijskou kari pastou, posypete arašídy a koriandrem nebo jinou čerstvou bylinkou.