Vol-au-vent s houbovou náplní
Vol-au-vent s houbovou náplní je elegantní a chutné jídlo, které zaručeně okouzlí vaše hosty. Tento francouzský delikatesní pokrm je skvělým předkrmem na slavnostní večeře nebo jako hlavní chod pro speciální příležitosti. Kombinace křupavého listového těsta a krémové houbové náplně vytvoří dokonalou harmonii chutí. Pojďme se společně podívat, jak si tento luxusní pokrm snadno připravit doma a udělat dojem na své blízké!
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 1 větší šalotka
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 300 g hub (shiitake, hlíva, hnědé žampiony)
- 2-3 lžičky shiitake pesta Živina
- 100 ml jasci & marchesani trebbiano d’abruzzo doc biologico
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hladkolistá petržel dle libosti
- piniové oříšky chcete-li
Postup:
- Připravte si košíčky. Rozválejte těsto na 0,5 cm a tvořítkem na linecké nebo skleničkou jej vykrájejte na kolečka.
- Za použití menšího tvořítka vykrájejte z poloviny kroužků „prstýnky“ jako když děláte linecká kolečka.
- Plná kolečka umístěte na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a přilepte na něj prstýnek.
- Dávejte pozor, abyste nepotřeli vejcem i strany těsta, jinak vám košíčky nenaběhnou.
- Plech s košíčky vložte do trouby vyhřáté na 200 °c a pečte dozlatova.
- Na rozpáleném tuku osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, najemno nakrájené houby, osolte, opepřete, zastříkněte bílým vínem a poduste do měkka.
- Houby smíchejte s shiitake pestem, nasekanou petrželí a vrstvěte do košíčků.
- Dozdobte piniemi.
Autorem receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)
Mňam!