Vol-au-vent s houbovou náplní

Vol-au-vent s houbovou náplní je elegantní a chutné jídlo, které zaručeně okouzlí vaše hosty. Tento francouzský delikatesní pokrm je skvělým předkrmem na slavnostní večeře nebo jako hlavní chod pro speciální příležitosti. Kombinace křupavého listového těsta a krémové houbové náplně vytvoří dokonalou harmonii chutí. Pojďme se společně podívat, jak si tento luxusní pokrm snadno připravit doma a udělat dojem na své blízké!

Vol-au-vent s houbovou náplní

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 větší šalotka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 300 g hub (shiitake, hlíva, hnědé žampiony)
  • 2-3 lžičky shiitake pesta Živina
  • 100 ml jasci & marchesani trebbiano d’abruzzo doc biologico
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladkolistá petržel dle libosti
  • piniové oříšky chcete-li

Vol-au-vent s houbovou náplní

Postup:

  1. Připravte si košíčky. Rozválejte těsto na 0,5 cm a tvořítkem na linecké nebo skleničkou jej vykrájejte na kolečka.
  2. Za použití menšího tvořítka vykrájejte z poloviny kroužků „prstýnky“ jako když děláte linecká kolečka.
  3. Plná kolečka umístěte na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a přilepte na něj prstýnek.
  4. Dávejte pozor, abyste nepotřeli vejcem i strany těsta, jinak vám košíčky nenaběhnou.
  5. Plech s košíčky vložte do trouby vyhřáté na 200 °c a pečte dozlatova.
  6. Na rozpáleném tuku osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, najemno nakrájené houby, osolte, opepřete, zastříkněte bílým vínem a poduste do měkka.
  7. Houby smíchejte s shiitake pestem, nasekanou petrželí a vrstvěte do košíčků.
  8. Dozdobte piniemi.

Autorem receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)

Mňam!