Vietnamské žluté kari se zeleninou a tofu do 15 minut

 

Připravit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem dobrého kari jídla je pasta, která zabere nějakou přípravu, včetně nákupu surovin a samotného vaření. Proto jsme v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha připravili tyto kari pasty za vás. Jídlo jako z restaurace si tak připravíte doma za pár minut a za třetinu ceny. Základem tohoto receptu je vietnamské žluté kari. Není to nic jednoduchého, nicméně pro představu vám popíšeme, z čeho všeho jsme Vietnamské žluté kari v Přerově u nás v Živině uvařili. Použili jsme pouze čerstvé suroviny, jako je mrkev, česnek, šalotka, žluté chilli, citronová tráva, zázvor, kurkuma, čerstvý koriandr, kardamom, hřebíček, limetový list a další koření.

 

Recept na Vietnamské žluté kari se zeleninou a tofu

    • Vegan
    • Bez lepku
    • Doba přípravy: 15 min 
    • TIP: Balíček na vaření koupíte tady

Co potřebujete na 2 porce:

  • Vietnamské žluté kari / 2 lžíce
  • Zeleninu, co lednice nebo sezóna dala (my máme zrovna houbu portobello, lilek, fazolky, papriku a květák)
  • Tofu / 200 g nakrájené na kostičky nebo hranolky
  • Kokosové mléko (1,5 - 2 dcl)
  • Sójová omáčka nebo sůl na závěrečné dosolení

 

Jak na to:

1) Restujte zeleninu s tofu

Na rozpálené pánvi restujte nakrájenou zeleninu nahrubo. Použijeme 1 lžíci řepkového nebo slunečnicového oleje (nearomatizované oleje). Začínáme tou tvrdší zeleninou, jako první tedy hoďte na pánev nakrájené kusy květáku orestujte ho ze všech stran. Po 2-3 minutách přidáme houby portobello nebo žampiony či hříbky. Posléze přidáváme lilek a tofu nakrájené na kousky. Na konec přidáme fazolky a papriku. 

2) Přidejte žluté kari

Na tuto porci pro 2 osoby přidáváme 2 lžíce Vietnamské žluté kari pasty. Kari pastu zarestujte a do pánve přidejte pár kapek oleje. Pro změknutí květáků přidejte ještě do pánve 1,5 dlc vody. Na konec přidáme 2dcl kokosového mléka a lžičku sójové omáčky na dosolení. Při redukování omáčky vytáhneme pánev na vyšší výkon, necháme probublávat, než omáčka zhoustne. Pokud máte rádi chilli, přidejte na konec čerstvou chilli papričku. 

3) Servírujte

Uběhlo sotva 15 minut a žluté kari je hotové. Kari omáčku přendejte na talíř, posypte natrhaným koriandrem a arašídy nebo kešu ořechy. Jako přílohu doporučujeme v jasmínovou rýži servírovanou v misce zvlášť, aby se rýže zbytečně v omáčce nerozmočila. 

DSC03531-14-b (1)