Veganská večeře do 30 minut: Tofu buritto s BBQ omáčkou
Máte rádi kombinaci křupavého, šťavnatého a kořeněného? Pak si určitě zamilujete tento rychlý, chutný a zdravý recept, který překvapí vaše chuťové buňky. Tofu Burrito s BBQ omáčkou zvládnete připravit za pouhých 30 minut. Tento pokrm je ideální volbou pro rychlou a zdravou večeři plnou svěžích bylinek, lahodně opálené papriky a jemného tofu, které je obohacené o výraznou BBQ omáčku. Pikantní květákové kimchi dodává jídlu ten správný šmrnc a sojanéza všechny ingredience perfektně propojí.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 6 ks světlých tortill o průměru 25 cm
- 90 g suché rýže
- 30 g směsi bylinek – koriandr, máta, thajská bazalka, petrželová nať
- 50 g jarní cibulky
- 100 g sterilované kukuřice
- 1 ks zelené papriky
- 6 polévkových lžic Květákového kimchi od ŽIVINY
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 6 polévkových lžic sojanézy
Na tofu směs:
- 250 g bílého tofu od ŽIVINY
- 70 g cibule
- 15 g česneku
- 3 – 4 polévkové lžíce BBQ omáčky bourbon od ŽÍVINY
- 4 polévkové lžíce sójové omáčky od ŽIVINY
- 1 čajová lžička uzené papriky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na dokončení:
- Limetka
- Červená chilli paprička
Postup:
- Jako první si uvaříme dle návodu rýži.
- Mezitím si nasekáme bylinky na jemno a dáme do misky, Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, papriku nakrájíme na 6 velkých dílů a spálíme na pánvičce s cca 1,5 lžící oleje. Poté dáme stranou.
- Ve stejné pánvičce, kde jsme si připravovali papriku, si osmažíme na zbylém oleji na jemno cibulku.
- Přidáme propláchnuté a rozdrobené tofu a česnek nakrájený na jemno. Společně smažíme cca 5 minutek.
- Poté přidáme uzenou papriku, bbq omáčku, sójovou omáčku, pepř a sůl a společně pražíme cca 5 – 10 minut. Nyní jen doladíme chuť a popřípadě přidáme sójovou a bbq omáčku. Hotové tofu dáme stranou.
- Jakmile máme vše nachystané, rozpálíme si gril či pánev a budeme balit buritta. Na dno tortilly dáme uvařenou rýži, na ni hrstku jarní cibulky, cca 1 polévkovou lžíci tofu směsi, cca 1 polévkovou lžíci kimchi, hrstku bylinek, opálenou papriku a na spodní část celé hromady cca 1 polévkovou lžíci sojanézy.
- Vše důkladně zabalíme a vložíme na gril či pánev spodní částí tortilly, aby se nám pěkně spojila a zapekla. Opékáme ze všech stran. Takto postupujeme do té doby, dokud máme ingredience.
- Podáváme s limetkou a nasekanou chilli papričkou.
Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.
Mňam!