Tikka Masala s tofu
Naše Tikka Masala je kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Tato omáčka je známá svou výraznou, bohatou a kořeněnou chutí, tak trochu připomínající guláš. Hlavní složkou Tikka Masaly jsou rajčata, zelenina a spousta koření – primárně garam masala. Tento recept s tofu si pro vás připravil náš šéfkuchař Ondřej Dufek.
Servírování (2-3 porce) :
Marináda :
- 200 g tofu
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 2 lžíce jogurtu
- Špetka soli
- Garam masala
- 200 g rýže vařené 1:1 s vodou
- 1x Tikka masala
- 2 lžíce Kečupu Lahodného
- 2 lžíce Ghí
- 75 ml smetany
- 5 g koriandru
- Citrón a cukr na dochucení
- Maldon sůl
- Černý pepř (Pepper Field)
Tikka Masala s tofu postup :
- Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme okolo 1h v lednici.
- Následuje rýže. Vaříme v rýžovaru v poměru 1:1 rýže: voda. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Nejprve rýži v misce pečlivě v omyjeme (do té doby, dokavaď voda nebude čirá). Scedíme, dáme do nádoby rýžovaru a zalijeme vodou.
- Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.
- Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme tofu. To pečlivě orestujeme dozlatova (bude mít tendenci se připalovat – pozor).
- Poté přidáme Tikka masala omáčku, povaříme a přidáme kečup a smetanu.
- Vaříme 5 minut a máme téměř hotovo. Dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.
Mňam!