Thajské červené kari jako od šéfkuchaře do 15 minut

 

Připravit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem dobrého kari je pasta, která zabere nějakou přípravu, včetně nákupu surovin a samotného vaření. Proto jsme v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha, připravili tyto kari pasty za vás. Jídlo jako z restaurace si tak připravíte doma za pár minut a za třetinu ceny. Základem tohoto receptu je Thajské červené kariNení to nic jednoduchého, nicméně pro představu vám popíšeme, z čeho všeho jsme Thajské červené kari u nás v Živině uvařili. Použili jsme pouze čerstvé suroviny, jako je červená cibule, chilli papričky, česnek, galangal kořen, citronová tráva, čerstvý koriandr, limetový list či sójovou omáčku Kikkoman. 

 

Recept na Thajské červené kari

  • Vegan
  • Bez lepku
  • Doba přípravy: 15 min 

 

Co potřebujete na 2 porce:

  • Thajské červené kari (2 lžíce)
  • Tofu nebo nějaké maso – v tomto receptu Štěpán použil kachní prso
  • Zelenina, co lednice dala (např. fazolové lusky, květák, cuketa, cibule, zelené chilli, thajská bazalka, mikro bylinky)
  • Kokosové mléko (1,5-2 dcl)
  • Jasmínová rýže (1 hrnek)
  • (Thajská bazalka čerstvá)
  • Sójová omáčka nebo sůl na závěrečné dosolení

 

Jak na to:

1) Restujte zeleninu

Na plně rozpálené pánvi na nearomatickém oleji (použijte slunečnicový nebo řepkový) restujte nakrájenou zeleninu. Pánev si rozdělte na pomyslnou polovinu, kdy na jedné části restujte zeleninu a druhou nechte pro kari. Květák a cibuli (nakrájenou na 8 dílků) restujeme do hněda ze všech stran. Až poté přidejte do pánve měkčí zeleninu (v našem případě to jsou fazolky a cuketa). 

2) Přidejte kari pastu

Dle toho, jakou pálivost preferujete, přidejte kari pastu Thajské červené kari. 1 vrchovatou lžíci pro středně pálivé kari, my jsme přidali ještě půl lžíce kari navíc. Kari restujte společně se zeleninou a poté zmírněte plamen (z max 9 na stupeň 5). Jakmile kari pasta provoní kuchyní (cca po 1 minutě), přilejte do pánve kokosové mléko. Množství kokosového mléka zvolte podle toho, jakou konzistenci kari chcete. My volíme omáčku, takže přidáme kokosového mléka více. Na závěr povaříme vše v pánvi ještě cca 3 minuty a dochutíme dle preference. Asijské pokrmy solte ideálně lehkou sójovou omáčku. Použít můžete i sůl. Pokud jste sehnali, na závěr hoďte do pánve thajskou bazalku.

3) Servírujte

Uběhlo sotva 15 minut a jde se servírovat. Kari omáčku nandejte do hlubokých talířů společně s tofu (my zvolili kachní prso). Přidejte mikro bylinky, co doma najdete. Jíme společně s rýží, kterou servírujeme v miskách zvlášť, aby se rýže zbytečně předem nerozmočila.

DSC03448-8_1