Těstoviny s dýňovou omáčkou – skvělý podzimní talíř plný chuti
Pokud hledáte lahodný a sytý pokrm na podzimní dny, vyzkoušejte těstoviny s dýňovou omáčkou. Tento jednoduchý recept s pečenou dýní, sardinkami a mascarpone vás zahřeje a potěší.
Časový odhad: 40 minut (z toho cca 20 minut zabere pečení dýně)
Počet porcí: 2 porce
Ingredience:
- těstoviny (tip: tagliolini)
- 0.5 dýně hokaido
- 2 sardinky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky nastrouhaného česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce mascarpone (popř. ricotty nebo zakysané smetany)
- sůl, pepř, chilli
- šalvěj či jiné bylinky dle preferencí
- sýr na posypání (feta, parmezán nebo jiný dle preferencí)
Postup:
- Dýni nakrájejte na cca centimetrové kousky. Pokapejte olejem, osolte, opepřete a upečte doměkka (180 stupňů cca 20 minut).
- Nadrobno nakrájenou cibuli opečte na dvou lžících olivového oleje. Jakmile je lehce zkaramelizovaná, přidejte česnek, rajčatové pyré, chilli a sardinky. Vše důkladně promíchejte a zahřejte.
- Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu. Zceďte a schovejte trochu vody na doředění omáčky.
- K cibuli a ostatním surovinám přidejte upečenou dýni a rozmačkejte (mačkačem na brambory nebo mixérem pro krémovou omáčku).
- Přidejte mascarpone, ricottu nebo zakysanou smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou z těstovin.
- Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem.
- Spojte omáčku s těstovinami a zasypte fetou, opraženými semínky a bylinkami, ideálně šalvějí opečenou na másle.
Dobrou chuť!
Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)
Mňam!