Těstoviny s dýňovou omáčkou – skvělý podzimní talíř plný chuti

Pokud hledáte lahodný a sytý pokrm na podzimní dny, vyzkoušejte těstoviny s dýňovou omáčkou. Tento jednoduchý recept s pečenou dýní, sardinkami a mascarpone vás zahřeje a potěší.

Časový odhad: 40 minut (z toho cca 20 minut zabere pečení dýně)
Počet porcí: 2 porce

Ingredience:

  • těstoviny (tip: tagliolini)
  • 0.5 dýně hokaido
  • 2 sardinky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky nastrouhaného česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce mascarpone (popř. ricotty nebo zakysané smetany)
  • sůl, pepř, chilli
  • šalvěj či jiné bylinky dle preferencí
  • sýr na posypání (feta, parmezán nebo jiný dle preferencí)

Postup:

  1. Dýni nakrájejte na cca centimetrové kousky. Pokapejte olejem, osolte, opepřete a upečte doměkka (180 stupňů cca 20 minut).
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli opečte na dvou lžících olivového oleje. Jakmile je lehce zkaramelizovaná, přidejte česnek, rajčatové pyré, chilli a sardinky. Vše důkladně promíchejte a zahřejte.
  3. Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu. Zceďte a schovejte trochu vody na doředění omáčky.
  4. K cibuli a ostatním surovinám přidejte upečenou dýni a rozmačkejte (mačkačem na brambory nebo mixérem pro krémovou omáčku).
  5. Přidejte mascarpone, ricottu nebo zakysanou smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou z těstovin.
  6. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem.
  7. Spojte omáčku s těstovinami a zasypte fetou, opraženými semínky a bylinkami, ideálně šalvějí opečenou na másle.

Dobrou chuť!

Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)

Mňam!