Pečená mrkev v teriyaki glazé s hummusem a salsou verde
Tento recept je důkazem toho, že i zdánlivě obyčejná zelenina, jako je mrkev, může být základem pro gurmánský zážitek. Karamelizované mrkve v teriyaki glazé se perfektně doplňují s jemným hummusem a osvěžující salsou verde. Ať už si tento pokrm vychutnáte jako předkrm, lehký oběd nebo součást slavnostní večeře, jeho kombinace chutí a textur vás rozhodně překvapí. Navíc je plný sezónních surovin a připravený s ohledem na přírodu i vaše zdraví.
Časový odhad: 50 minut (15 minut příprava, 35 minut pečení)
Počet porcí: 2 porce
Suroviny:
Marinované mrkve
- svazek mrkví s natí (ideálně mladých z trhu)
- tři lžíce teriayki glazé
- deci olivového oleje
- sůl, pepř
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- V misce smíchejte teriyaki glazé a deci olivového oleje.
- Z mrkví odtrhněte nať a pořádně ji opláchněte. Mrkve oloupejte a rozpulte. Pokud máte mrkvičky menší, půlit je nemusíte.
- Přidejte je do misky s marinádou a pořádné promíchejte.
- Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 35 minut, dokud nebudou mrkve zkaramelizované a upečené.
Salsa verde
- hrnek mrkvové natě
- dvě jarní cibulky
- hrst bazalky
- hrst petrželky
- deci olivového oleje
- kůra z BIO citronu
- lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- Mrkvovou nať, bylinky a jarní cibulky nakrájejte nadrobno.
- V misce je poté smíchejte se zbytkem ingrediencí a dochuťte.
- Salsa verde by měla být lehce kyselá a osvěžující.
Hummus s římským kmínem
- 1 hrnek suchých bílých fazolí nebo cizrny
- lžička majoránky nebo proužek kombu řasy (díky nim bude hummus stravitelnější)
- 2 stroužky česneku
- 1/3 hrnku tahini
- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- šťáva z 1/2 citronu
- lžička soli, špetka pepře
- teplá voda na zředění
- Přes noc si namočte fazole nebo cizrnu.
- Ráno vodu slijte, zalijte novou a vařte do změknutí se lžičkou majoránky nebo kouskem kombu řasy pro lepší stravitelnost.
- Luštěniny po uvaření sceďte. Vložte do mixéru a přidejte všechny ostatní suroviny.
- Mixujte a dle potřeby přidejte teplou vodu, dokud nedosáhnete žádoucí krémové konzistence.
- Ochutnejte a případně přidejte víc soli či pepře, citronu nebo koření.
Servírování
- pistácie
- slaná granola
- olivový olej
- Na talíře (nebo jeden velký společný) vložte hummus, na něj položte upečené mrkve a zasypte salsou verde.
- Ozdobte nadrobno nasekanými pistáciemi nebo slanou granolou a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
TIP: Pokud se vám nechce dělat s hummusem nebo mu neholdujete, můžete ho vyměnit za ricottový dip s bylinkami a citronovou kůrou. Ricottu rozmíchejte s kůrou z jednoho citronu, přidejte nadrobno nasekané bylinky (bazalku, mrkvovou nať, petržel), dochuťte solí a pepřem.
Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)
Mňam!