Pečená mrkev v teriyaki glazé s hummusem a salsou verde

Tento recept je důkazem toho, že i zdánlivě obyčejná zelenina, jako je mrkev, může být základem pro gurmánský zážitek. Karamelizované mrkve v teriyaki glazé se perfektně doplňují s jemným hummusem a osvěžující salsou verde. Ať už si tento pokrm vychutnáte jako předkrm, lehký oběd nebo součást slavnostní večeře, jeho kombinace chutí a textur vás rozhodně překvapí. Navíc je plný sezónních surovin a připravený s ohledem na přírodu i vaše zdraví.

 

Časový odhad: 50 minut (15 minut příprava, 35 minut pečení)

Počet porcí: 2 porce

 

Suroviny:

Marinované mrkve 

  •  svazek mrkví s natí (ideálně mladých z trhu)
  •  tři lžíce teriayki glazé
  •  deci olivového oleje 
  •  sůl, pepř
  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  2. V misce smíchejte teriyaki glazé a deci olivového oleje.
  3. Z mrkví odtrhněte nať a pořádně ji opláchněte. Mrkve oloupejte a rozpulte. Pokud máte mrkvičky menší, půlit je nemusíte.
  4. Přidejte je do misky s marinádou a pořádné promíchejte.
  5. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 35 minut, dokud nebudou mrkve zkaramelizované a upečené.

 Salsa verde

  • hrnek mrkvové natě 
  • dvě jarní cibulky
  • hrst bazalky
  • hrst petrželky
  • deci olivového oleje
  • kůra z BIO citronu
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  1. Mrkvovou nať, bylinky a jarní cibulky nakrájejte nadrobno. 
  2. V misce je poté smíchejte se zbytkem ingrediencí a dochuťte.
  3. Salsa verde by měla být lehce kyselá a osvěžující. 


Hummus s římským kmínem

  • 1 hrnek suchých bílých fazolí nebo cizrny 
  • lžička majoránky nebo proužek kombu řasy  (díky nim bude hummus stravitelnější) 
  • 2 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku tahini 
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • lžička soli, špetka pepře
  • teplá voda na zředění 
  1. Přes noc si namočte fazole nebo cizrnu.
  2. Ráno vodu slijte, zalijte novou a vařte do změknutí se lžičkou majoránky nebo kouskem kombu řasy pro lepší stravitelnost.
  3. Luštěniny po uvaření sceďte. Vložte do mixéru a přidejte všechny ostatní suroviny.
  4. Mixujte a dle potřeby přidejte teplou vodu, dokud nedosáhnete žádoucí krémové konzistence.
  5. Ochutnejte a případně přidejte víc soli či pepře, citronu nebo koření. 

Servírování

  • pistácie
  • slaná granola
  • olivový olej
  1. Na talíře (nebo jeden velký společný) vložte hummus, na něj položte upečené mrkve a zasypte salsou verde.
  2. Ozdobte nadrobno nasekanými pistáciemi nebo slanou granolou a zakápněte kvalitním olivovým olejem. 

TIP: Pokud se vám nechce dělat s hummusem nebo mu neholdujete, můžete ho vyměnit za ricottový dip s bylinkami a citronovou kůrou. Ricottu rozmíchejte s kůrou z jednoho citronu, přidejte nadrobno nasekané bylinky (bazalku, mrkvovou nať, petržel), dochuťte solí a pepřem.

Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)

Mňam!