Pastináková polévka s shiitake pestem
Pastináková polévka s shiitake pestem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají hřejivý a výživný pokrm plný bohatých chutí a zdravých surovin. Tento recept kombinuje jemnou chuť pastiňáku s pikantním shiitake pestem a křupavými kváskovými krutony. Pojďte s námi objevit, jak snadno a rychle si můžete připravit tuto lahodnou polévku doma!
Suroviny:
- 500 g pastináku
- 2 lžíce ghí
- 3 lžíce oleje
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce umeoctu
- 1 lžička sušeného nebo čerstvě nastrohaného zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hladkolistá petržel na ozdobení
- shiitake pesto Živina dle libosti
- krutony z kváskového chleba
Postup:
- Oloupaný a nakrájený pastinák dejte pokapaný olivovým olejem a lehce osolený péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně půl hodiny.
- Mezitím zpěňte na ghí najemno nasekanou cibuli, česnek a zázvor.
- Přidejte k základu pečený pastinák, umeocet, zalijte zeleninovým vývarem, a ještě krátce povařte.
- Polévku rozmixujte, případně dosolte a opepřete.
- Po nalití krému do talíře přidejte shiitake pesto, nasekanou petržel a chlebové krutony.
Autorem receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)
Mňam!