Pastináková polévka s shiitake pestem

Pastináková polévka s shiitake pestem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají hřejivý a výživný pokrm plný bohatých chutí a zdravých surovin. Tento recept kombinuje jemnou chuť pastiňáku s pikantním shiitake pestem a křupavými kváskovými krutony. Pojďte s námi objevit, jak snadno a rychle si můžete připravit tuto lahodnou polévku doma!

Suroviny:

  • 500 g pastináku
  • 2 lžíce ghí
  • 3 lžíce oleje
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce umeoctu
  • 1 lžička sušeného nebo čerstvě nastrohaného zázvoru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladkolistá petržel na ozdobení
  • shiitake pesto Živina dle libosti
  • krutony z kváskového chleba

Postup:

  1. Oloupaný a nakrájený pastinák dejte pokapaný olivovým olejem a lehce osolený péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně půl hodiny.
  2. Mezitím zpěňte na ghí najemno nasekanou cibuli, česnek a zázvor.
  3. Přidejte k základu pečený pastinák, umeocet, zalijte zeleninovým vývarem, a ještě krátce povařte.
  4. Polévku rozmixujte, případně dosolte a opepřete.
  5. Po nalití krému do talíře přidejte shiitake pesto, nasekanou petržel a chlebové krutony.

Autorem receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)

Mňam!