Pad Thai nudle jako od šéfkuchaře do 15 minut
Recept na Pad Thai nudle do 15 minut? Máme ho pro vás! Autentickou asijskou kuchyni si můžete připravit s kuřecím masem nebo ve veganské variantě s tofu. Pad Thai recept je navíc bez lepku.
2 porce
Doba přípravy: 15 minut
Na Pad Thai budeme potřebovat:
- 150 g rýžových nudlí
- Pad Thai omáčku (cca 1/3 skleničky)
- 100 g tofu / nebo jakékoliv masa (nakrájené na kousky)
- 2 vejce, ideálně domácí (můžeme vynechat)
- 2 mrkve (naškrábeme na nudličky)
- Zelenina, kterou máme zrovna v lednici (jarní cibulka, pórek, jiná sezónní zelenina)
- 1 lžíci palmového cukru (pokud máte raději sladší jídlo)
- Arašídy nebo kešu ořechy na posypání (nakrájené na kousky)
- Koriandr
Tip: Recept jednoduše připravíte s balíčkem na vaření Pad Thai.
Postup přípravy
- Připravíme si nudle: Nejprve si v předstihu 30-40 minut rýžové nudle namočíme do vlažné vody. Na 2 porce použijeme přibližně 150 g suchých nudlí. Následně je scedíme.
- Restujeme: Na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujeme kousky tofu nebo kuřecího masa. Na pánev poté přidáme vejce (pokud vejce nechceme použít, tak tento krok vynecháme). Směs následně mícháme a poté k ní přidáme již scezené měkké nudle. Opět vše pořádně promícháme. Tip: Na jedné pánvi připravujeme maximálně 2 porce (alespoň při prvním vaření než si restování vyzkoušíte)
- Přidáme zeleninu: Následně na pánev přidáme nakrájenou zeleninu, kterou jsme našli v lednici. V našem případě nikdy nechybí na nudličky naškrábaná mrkev a na 1-2 cm nakrájená jarní cibulka. Vše v pánvi chvilku restujeme a dobře promícháme.
- Přidáme omáčku: Jako poslední na pánev přidáme Pad Thai omáčku. Jedna sklenička zpravidla vyjde na 4-6 porcí. Záleží tak jen na vás, jak výraznou chuť omáčky preferujete. My jsme použili zhruba 1/3 sklenice. Chvíli vše opět společně povaříme na menším plamenu a máme hotovo.
- Servírování: Vaření nám zabralo přibližně 10 minut a my už můžeme servírovat. Hotové nudle nandejte na talíř, zasypte kousky arašídů nebo kešu oříšků, přidejte koriandr (ten my milujeme) položte na talíř měsíček limetky. Tu si na pokrm dle potřeby dokape každý sám.
Mňam!
Pad Thai omáčka od Živiny
Základem asijských pokrmů je výrazná omáčka. Její příprava však zabere delší dobu. Nejprve musíme nakoupit veškeré suroviny, následně omáčku složitě vařit… Abychom vám ušetřili čas, rozhodli jsme se v Živině v rámci spolupráce se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha, že tyto omáčky připravíme za vás. Jídlo jako z restaurace si tak doma uvaříte do 15 minut. A navíc za třetinu ceny, kterou byste za něj zaplatili v restauraci.
V tomto receptu jsme použili Pad Thai omáčku. Její příprava není složitá, ale pro lepší představu vám popíšeme, jak Živina omáčku na Pad Thai nudle v Přerově vaří.
Začněme s Tamarindovou omáčku. Tamarind je tropický strom, který se vyznačuje zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužina plodů je skvělou potravinou, ale tento strom toho nabízí mnohem více.
Plody Tamarindu spolu s peckami několikrát propasírujeme v horké vodě a následně povaříme s palmovým cukrem, solí a paprikou. Jakmile má Tamarindová omáčka hustší konzistenci, poznáme, že je hotová. K omáčce se následně přidává sojová omáčka (my používáme pouze Kikkoman, protože nám chutná nejvíce), poté ke směsi opět přidáme palmový cukr a česnek. V posledním kroku vše smícháme a pozvolna vaříme.
Co je palmový cukr?
Tento cukr je přírodním sladidlem vyráběném z mízy květů palmy cukrové. Má tmavou barvu a karamelovou chuť, která mírně připomíná melasu nebo hnědý cukr. Využívá se zejména v jihovýchodní Asii.
Co je tamarind?
Tamarind je ovoce tropického stromu, které má typickou sladkokyselou chuť. Obvykle se používá ve formě pasty nebo v sušené podobě a je oblíbené v asijské, africké a latinskoamerické kuchyni. Tamarind dodává pokrmům výraznou, osvěžující chuť.
Odkud pochází pad thai?
Pad Thai pochází z Thajska. Název lze přeložit jako „smažené jídlo z Thajska“. Jedná se o populární thajské jídlo, které se skládá z rýžových nudlí restovaných s vejcem, tofu nebo masem, a ochucené typickou pad thai omáčkou, tamarindem, cukrem a limetkou.
Jak chutná koriandr?
Koriandr má svěží, citrusovou chuť, která je zároveň trochu kořeněná a pikantní. Jeho lístky mají lehce pepřový nádech, což z něj činí oblíbenou ingredienci do salátů, sals nebo čerstvých omáček. Říká se, že koriandr buď milujete, nebo nesnášíte – nic mezi tím. Je neodmyslitelnou součástí thajské, indické, mexické a arabské kuchyně, kde se používá jak v čerstvé formě, tak jako koření.