Osvěžující hráškový krém s tahini

Připravte si lahodný hráškový krém s tahini, který vás osvěží svou lehkostí a zároveň zasytí díky krémové textuře. Tento jednoduchý a zdravý recept je ideální jako předkrm nebo lehký oběd. Sladkost hrášku skvěle doplňuje jemně oříšková chuť tahini, což tvoří dokonalou harmonii chutí. Překvapte svou rodinu a přátele touto netradiční polévkou, která vás jistě nadchne!

TIP: Pokud si plánujete dát polévku k obědu či večeři,  podávejte ji ještě navíc ideálně s celozrnným pečivem. Opečte na sucho na pánvi, nebo v troubě a případně můžete pečivo při opékání posypat parmazánem. Pokud máte vyšší potřebu bílkovin. Můžete je do polévky doplnit přidáním tofu (porce 80 g), ztraceným vejcem ( 1 ks).

Suroviny:

  • 400 g mraženého hrášku 
  • 1 cibule nadrobno
  • 40 g tahini pasty Živina
  •  3 stroužky česneku 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1 100 ml zeleninového či masového vývaru/vody 
  • 200 g ricotty nebo krémového tofu se špetkou lahůdkového droždí
  • sůl, pepř 
  • na ozdobu paprikové floky (polévku výborně osvěží také třeba lístky máty a citrónová kůra)
  • pečivo 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm stroužky česneku, až budou zlatohnědé. 
  2. Přidejte cibuli a smažte ještě 2 až 3 minuty na středním stupni.
  3. Přidejte hrášek, tahini, mletý pepř a promíchávejte asi 2 minuty, vlijte vývar nebo vodu, osolte a vařte asi 8 minut, až hrášek změkne.
  4. Poté polévku rozmixujte.
  5. Před podáváním dejte do každého talíře 50 g ricotty/tofu, poprašte drceným pepřem a paprikovými vločkami.

Proč zkusit zařadit do jídelníčku tahini?

Pasta je zdrojem ,,zdravých“ tuků a dalších látek,  jako jsou antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín A a E, hořčík, fosfor, mangan, zinek, železo i vápník. Tahini má zemitou ořechovou chuť s hořkými podtóny. Pozor však, pokud je pasta až příliš hořká a svíravá, není už v nejlepší kondici. Pokud máte raději jemnější chuť a konzistenci, sáhněte po tahini z pražených semínek, jako má třeba právě @zivina.cz

Autorem receptu je @umimejist (Michaela Smolková)

Mňam!