Osvěžující hráškový krém s tahini
Připravte si lahodný hráškový krém s tahini, který vás osvěží svou lehkostí a zároveň zasytí díky krémové textuře. Tento jednoduchý a zdravý recept je ideální jako předkrm nebo lehký oběd. Sladkost hrášku skvěle doplňuje jemně oříšková chuť tahini, což tvoří dokonalou harmonii chutí. Překvapte svou rodinu a přátele touto netradiční polévkou, která vás jistě nadchne!
TIP: Pokud si plánujete dát polévku k obědu či večeři, podávejte ji ještě navíc ideálně s celozrnným pečivem. Opečte na sucho na pánvi, nebo v troubě a případně můžete pečivo při opékání posypat parmazánem. Pokud máte vyšší potřebu bílkovin. Můžete je do polévky doplnit přidáním tofu (porce 80 g), ztraceným vejcem ( 1 ks).
Suroviny:
- 400 g mraženého hrášku
- 1 cibule nadrobno
- 40 g tahini pasty Živina
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 100 ml zeleninového či masového vývaru/vody
- 200 g ricotty nebo krémového tofu se špetkou lahůdkového droždí
- sůl, pepř
- na ozdobu paprikové floky (polévku výborně osvěží také třeba lístky máty a citrónová kůra)
- pečivo
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm stroužky česneku, až budou zlatohnědé.
- Přidejte cibuli a smažte ještě 2 až 3 minuty na středním stupni.
- Přidejte hrášek, tahini, mletý pepř a promíchávejte asi 2 minuty, vlijte vývar nebo vodu, osolte a vařte asi 8 minut, až hrášek změkne.
- Poté polévku rozmixujte.
- Před podáváním dejte do každého talíře 50 g ricotty/tofu, poprašte drceným pepřem a paprikovými vločkami.
Proč zkusit zařadit do jídelníčku tahini?
Pasta je zdrojem ,,zdravých“ tuků a dalších látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín A a E, hořčík, fosfor, mangan, zinek, železo i vápník. Tahini má zemitou ořechovou chuť s hořkými podtóny. Pozor však, pokud je pasta až příliš hořká a svíravá, není už v nejlepší kondici. Pokud máte raději jemnější chuť a konzistenci, sáhněte po tahini z pražených semínek, jako má třeba právě @zivina.cz
Autorem receptu je @umimejist (Michaela Smolková)
Mňam!