NUTELLA GRANOLA – jednoduchý recept do 30 minut
Fantastická křupavá granola plná ořechů s lahodnou čokoládovou chutí. Pokud si budete chtít dát tuto dobrotu k snídani, nezapomeňte si k ní doplnit bílkoviny – jogurt, tvaroh, mléko… a čerstvé/mražené ovoce.
TIP: Pokud nemáte rádi celozrnné vločky, nebo je zrovna nemáte v zásobě, můžete část javorového sirupu nahradit čekankovým, čímž navýšíte obsah vlákniny v granole.
Suroviny na 1 000 g granoly (15 porcí) po 70 g
- 600 g mix ovesných a pohankových vloček – já dala 300 celých celozrnných ovesných vloček a 300 g jemným pohankových vloček
- 3 lžíce lískového krému Živina
- 100 g mix lískových a makadamových ořechů
- 30 g plátků kokosu
- 2 lžíce dýňových semínek
- 50 ml řepkového oleje
- 4 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu (případně jej rozehřejte a rozpusťte). Nebo množství dle chuti
- 3 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička vanilky nebo skořice
- ½ lžičky soli
- 50 g nasekané 70% čokolády případně kakaových bobů
Postup:
- Vyhřejte troubu na 180 °C
- Mix vloček smíchejte s kakaem, vanilkou a solí.
- Přilejte olej a med/ sirup, oříškové máslo a důkladně promíchejte. Nakonec nasypejte ořechy a dýňová semínka.
- Směs nasypejte na velký plech vyloženým pečícím papírem.
- Granolu rovnoměrně rozprostřete po celém plechu a rukama ji utlačte – pokud chcete větší křupavé kousky slepených vloček. Máte raději granolu sypkou? Směs nasypejte na plech, rozprostřete ale neutlačujte.
- Pečte 15-20 minut. Po upečení nechejte granolu vychládnout a poté ji nalámejte na menší kousky.
- Nakonec přidejte kokosové plátky a nalámanou čokoládu
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, v chladu a temnu 4 týdny.
Autorem receptu je @umimejist (Michaela Smolková)
Mňam!