NUTELLA GRANOLA – jednoduchý recept do 30 minut

Fantastická křupavá granola plná ořechů s lahodnou čokoládovou chutí. Pokud si budete chtít dát tuto dobrotu k snídani, nezapomeňte si k ní doplnit bílkoviny – jogurt, tvaroh, mléko… a čerstvé/mražené ovoce.

TIP: Pokud nemáte rádi celozrnné vločky, nebo je zrovna nemáte v zásobě, můžete část javorového sirupu nahradit čekankovým, čímž navýšíte obsah vlákniny v granole. 

Suroviny na 1 000 g granoly (15 porcí) po 70 g

  • 600 g mix ovesných a pohankových vloček – já dala 300 celých celozrnných ovesných vloček a 300 g jemným pohankových vloček
  • 3 lžíce lískového krému Živina
  • 100 g mix lískových a makadamových ořechů 
  • 30 g plátků kokosu
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 50 ml řepkového oleje
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu (případně jej rozehřejte a rozpusťte). Nebo množství dle chuti
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička vanilky nebo skořice
  • ½ lžičky soli
  • 50 g nasekané 70% čokolády případně kakaových bobů

Postup:

  1. Vyhřejte troubu na 180 °C
  2. Mix vloček smíchejte s kakaem, vanilkou a solí. 
  3. Přilejte olej a med/ sirup, oříškové máslo a důkladně promíchejte. Nakonec nasypejte ořechy a dýňová semínka.
  4. Směs nasypejte na velký plech vyloženým pečícím papírem.
  5. Granolu rovnoměrně rozprostřete po celém plechu a rukama ji utlačte – pokud chcete větší křupavé kousky slepených vloček. Máte raději granolu sypkou? Směs nasypejte na plech, rozprostřete ale neutlačujte.
  6. Pečte 15-20 minut. Po upečení nechejte granolu vychládnout a poté ji nalámejte na menší kousky.
  7. Nakonec přidejte kokosové plátky a nalámanou čokoládu
  8. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, v chladu a temnu 4 týdny. 

Autorem receptu je @umimejist (Michaela Smolková)

Mňam!