Luxusní játrová paštika
Vytvořte si doma opravdovou delikatesu s tímto receptem na luxusní játrovou paštiku. Bohatá chuť jater z mladého králíka kombinovaná s růžovým vínem, koňakem a aromatickým rozmarýnem vás přenese do gastronomického nebe. Ideální jako předkrm nebo pochoutka na slavnostní stůl.
Suroviny:
- 600 g jater z mladého králíka
- 180 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 150 ml růžového přírodního vína
- 50 ml koňaku Godet
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g másla (+na smažení a 50 g na zalití)
- 2 lžičky shiitake pesta Živina
- 1 větší šalotka
- 1 stroužek česneku
- 4 snítky svázaného rozmarýnu
- 1 hrst pistácií Živina
- 1 lžička červeného pepř
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- džem Brusinka na portském Živina
Postup:
- Na rozpálené pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli na kousku másla.
- Přidejte odblaněná a nakrájená játra a opékejte, dokud nezmění barvu a nezatáhnou se.
- Zalijte je vínem a koňakem a po zredukování alkoholu přidejte vývar, svázaný rozmarýn, sůl, čerstvě mletý pepř, shiitake pesto a prolisovaný česnek.
- Játra by měla být přibližně do poloviny ponořená v tekutině. Přiklopte a duste 10–15 minut do měkka.
- Poté játra spolu s máslem a smetanou rozmělněte ponorným mixérem dohladka.
- Směs ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
- Paštiku přemístěte do skleniček a povrch zalijte rozehřátým máslem.
- Ozdobte růžovým pepřem a pistáciemi, nechte vychladnout a zavíčkujte.
- Servírujte s brusinkami na portském a pár lístky rukoly.
Autorem receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)
Mňam!