Lahodný recept na domácí tofu ramen plný živin

Hledáte způsob, jak si doma připravit lahodný a výživný ramen plný chutí? Tento recept vám ukáže, jak na to! Během 50 minut (přičemž 30 minut věnujete přípravě vývaru) vykouzlíte chutný oběd nebo večeři.

Tajemstvím tohoto receptu je bohatý houbový vývar a marinované tofu, které dodávají pokrmu hloubku a komplexnost chutí. Kombinace sušených hub, čerstvého zázvoru a aromatického česneku tvoří základ vývaru, který je srdcem tohoto jídla. K tomu přidáte už jen rýžové nudle a skvělý pokrm máte na stole. Jdeme na to!

Houbový vývar:

  • dvě hrsti sušených hub (kombinace shiitake a českých lesních)
  • litr vody
  • rozpůlený stroužek česneku
  • jedna jarní cibulka
  • citronová tráva (možno vynechat)
  • centimetr zázvoru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci si nejdříve jemně opečte česnek, cibulku a zázvor.
  2. Přisypte houby, citronovou trávu a zalijte vodou.
  3. Vařte minimálně půl hodiny (ideálně o něco déle).
  4. Můžete dochutit solí a pepřem.
  5. Vývar přeceďte.
  6. Houby nakrájejte na plátky.

Nudle:

Postup:

  1. Nudle uvařte podle návodu na obalu.
  2. Propláchněte studenou vodou, aby se vám nelepily k sobě. 

 

Tofu v marinádě:

Postup:

  1. V misce promíchejte shiitake pesto, tahini, miso, med či jiné sladidlo, sezamový olej a vodu. Ochutnejte a případně dolaďte dle vašich preferencí.
  2. Tofu zmáčkněte a osušte utěrkou. Nakrájejte na kostičky.
  3. Na pánvi zahřejte lžíci sezamového oleje.
  4. Přidejte tofu a nechte ho zezlátnout ze všech stran.
  5. Následně na ně přidejte tři lžíce marinády, posypte sezamovými semínky a opečte. 

 

Na vrcholu vašeho ramen nezapomeňte na čerstvou zeleninu:

  • mrkev
  • jarní cibulka
  • houby z vývaru
  • jakákoliv jiná zelenina, která se vám k polévce hodí nebo kterou máte doma (ředkvičky na plátky, pak choi, cuketa, paprika, atd...)
  • Přidáním vařeného vejce (ideálně 6 - 7 minut) a posypání sezamovými semínky a chilli dodáte vašemu pokrmu finální šmrnc.

Zeleninu nakrájejte na preferované kousky. Pokud používáte mrkev, klidně ji předtím opečte na pánvi tak, aby byla příjemně křupavá, ale ne úplně syrová.

 

Servírování

  1. Do hlubokého talíře či misky vložte lžíci zbývající marinády, zalijte vývarem a jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
  2. Následně přidejte uvařené nudle, vámi vybranou zeleninu, vejce a tofu.
  3. Posypejte sezamem (případně bylinkami, chilli) a podávejte. Pořádně si to užijte! 

Tipy

  • Nebojte se jídlo v průběhu příprav pořád ochutnávat a pořádně dochucovat. Polévku poctivě osolte, klidně přidejte víc miso pasty či shiitake pesta. Výsledná polévka bude i díky tomu stát za to!
  • Pokud vám zbyde vývar, využijte ho v jiném receptu. Třeba ve slané ovesné kaši s shiitake pestem nebo v kari. 

Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)

Mňam!