Kuba – ječné kroupy s houbami je tradiční české jídlo, které se často podává během vánočních svátků, ale jeho výtečná chuť a sytost ho předurčují k tomu, aby se stal oblíbeným pokrmem po celý rok. Tento recept kombinuje jednoduché a zdravé suroviny, jako jsou ječné kroupy a houby, které dohromady vytvářejí lahodný a výživný pokrm. Pojďme se společně podívat, jak si můžete tuto klasiku snadno připravit doma a vychutnat si kousek české tradice na talíři!
Suroviny:
- 500 g ječných krup
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 cibule šalotky
- 6 stroužků česneku
- 1-2 lžičky shiitake pesta Živina
- 300 g shiitake hub nebo hnědých žampionů
- 1 hrst majoránky nebo hladkolisté petržele
- 3 lžičky piniových oříšků
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
- Kroupy řádně properte ve studené vodě, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud kroupy nezměknou (30–45 minut).
- V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a až se osmaží dozlatova, přidejte pokrájený česnek, který restujte už jen chvilku.
- Poté na pánev přihoďte nakrájené houby, sůl, pepř a společně smažte 10-15 minut.
- Do uvařených krup dobře rozmíchejte shiitake pesto, případně kroupy dosolte.
- Pokud zvolíte na dochucení majoránku, vmíchejte ji ještě do krup, petržel můžete použít až na dozdobení.
- Kroupy nandejte na talíř, na ně navrstvěte osmažené houby a pokud máte rádi piniové oříšky, přidejte si je tam také.
Autorem tohoto receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)
Mňam!