Krémová polévka z červené čočky
Dneska si uděláme lahodnou krémovou polévku z červené čočky, u které nemusíte zdlouhavě čekat, až změkne. A to se hodí.
Suroviny :
- extra panenský olivový olej
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve nakrájené na kousky
- 2 lžičky koření garam masala
- 2 suché bobkové listy
- 250 g drcených rajčat
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 500 g červené čočky
- lžička Shiitake pesta
- kůra a šťáva z citronu
- sůl
- čerstvá petrželka
Postup :
1. Do hrnce nalijte trošku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, stroužky česneku a mrkev a zlehka osmažte na mírném plameni 3-4 minuty.
2. Přidejte koření garam masala a bobkové listy. Několik vteřin stále míchejte, dokud se vše nerozvoní. Dávejte pozor, aby se koření nepřipálilo.
3. Přidejte drcená rajčata, Shiitake pesto, vývar, červenou čočku a sůl. Přiveďte k varu a potom na mírném plameni vařte 15-20 minut, dokud čočka není zcela uvařená.
4. Pokud máte čas, nechte polévku trochu vychladnout, než ji rozmixujete do té správné krémové konzistence.
5. Polévku znovu ohřejte. Přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu.
6. Hotovou polévku dochuťte extra panenským olivovým olejem a ozdobte čerstvou petrželkou.
Mňam!