Kimchi pizza
Pizzu mám rád – pokud si ji děláte doma, poměrně dlouhá doba přípravy je pak odměněna skutečně jedinečným chuťovým zážitkem. Právě takovým je i naše kimchi pizza.
Co je potřeba?
- Polohrubá pšeničná mouka
- Cukr
- Droždí
- Olivový olej
- Sůl
- Sezamový olej
- Kimchi od Živiny
- Houby dle vlastní chuti
- Tofu
- Brokolice
Jak na to?
Nejdříve si připravím těsto. Asi 20 g droždí smíchám s 60 ml vlažné vody a půl lžičkou čajové lžičky cukru v malé misce. Zatímco mi ožívá kvásek, do velké mísy odměřím asi půl kilogramu polohrubé pšeničné mouky, pět polévkových lžic olivového oleje a přidám i vzešlý kvásek. Vše lehce mísím, přidávám postupně asi 300 ml vody, než umíchám pružné a nelepivé těsto. Nejčastěji se něco pokazí, pokud přilijete příliš vody naráz. S kynutým těstem má jednoduše vše svůj čas a nevyplatí se spěchat. Po uhnětení dám těsto v míse pod utěrkou na nějaké teplé místo a nechám kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
S tohoto množství se doma najíme všichni a ještě trocha zbyde “na později”. A kde je kimchi? Na to přijde řada teď, když jsem těsto rozdělil, vyválel a vytvaroval na plech. Těsto potřu trochou sezamového oleje - miluji jeho oříškovou chuť - a rozprostřu kimchi, které jsem nakrájel na menší kousky. Nahradí mi tak tradiční rajčatovou omáčku. Pak už se představivosti meze nekladou. Já pizzu dozdobuji rád nakrájeným tofu, žampiony nebo třeba hlívou, ale i brokolicí, která dodá pizze krásnou barvu.