Kimchi bowl
Bowlová manie zasáhla i Česko. Zkuste si vyrobit vlastní bowl doma - kimchi poslouží jako nejlepší dochucovadlo.
Co je potřeba?
- Kimchi
- Bílá rýže (sushi nebo thajská jasmínová)
- Wakame (mořské řasy)
- Sojová omáčka
- Rýžový ocet
- Sezamový olej
- Sezamová semínka
- Voda
- Tofu
- Kešu ořechy
- Žampiony
- Avokádo
- Ředkev daikon
- Koriandr
- Nakládaný růžový zázvor
Jak na to?
Rýže je základ tohoto jídla a vyžaduje extra péči. Rýži vždy 7krát propláchnu, dokud voda z ní neteče téměř čirá. Vařím ji v rýžovaru v poměru 1:1 s vodou, samozřejmě ji lze uvařit i v hrnci na plotně. Než bude rýže hotová, mám spoustu času připravit všechny další ingredience, na kterých si chci ve svém bowlu pochutnat. To se mění dle nálady, ale i počasí. V mé nejoblíbenější kombinaci nesmí chybět salát z řasy wakame – sušené wakame řasy zaleji horkou vodou a nechám je deset minut odstát, vodu sleji, přidám sojovou omáčku, poloviční množství rýžového octa, sezamového oleje a opražená sezamová semínka. Další ingrediencí je tofu, které nakrájíme na kostky a opražíme na pánvi ze všech stran. Stejně opražím i kešu ořechy a žampiony na sezamovém oleji. Z čerstvé zeleniny mám ve svém bowlu nejraději avokádo nakrájené na tenké plátky, ředkev daikon. Uvařenou rýži dochutím (sushi rýži nálevem z rýžového octa na sushi).
Vše nachystám do misky a dozdobím koriandrem, nakládaným růžovým zázvorem a samozřejmě kimchi od Živiny. Pokud bowl chcete chuťově posunout do dalšího levelu, tak jej pokapejte naší Kimchi omáčkou Klasik.