Jablečná buchta s Tahinádou a zakysanou smetanou
Jablečná buchta s tahinádou a zakysanou smetanou přináší neodolatelnou kombinaci křehkého těsta, svěžích jablek a chuti tahini. Jeho dokonalý závěr spočívá v dekorativním mramorovém efektu, který dodává buchtě nejen lahodný vzhled, ale i zajímavou chuť.
Počet porcí: 24 × 24 cm plech
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny:
- 100 g polohrubé mouka
- 110 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g ovesné mouky
- 50 g kakaa
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 ks kypřicího prášku
- 300 ml ovesného mléka
- 60 g tahini pasty / Tahinády od ŽIVINY
- 60 g datlového sirupu
- 330 g jablek
- 15 ml citrónové šťávy
- 30 g rostlinného oleje
- Špetka soli
Na dokončení :
- 3 polévkové lžíce tahinády
- 200 g veganské zakysané smetany
Postup:
- Nejprve si do velké mísy nalijeme ovesné mléko, citrónovou šťávu, zamícháme a dáme stranou.
- Troubu si rozehřejeme na 180°C a plech vysteleme pečicím papírem.
- Do druhé misky si vložíme všechny sypké ingredience a důkladně promícháme.
- Do mléka vložíme datlovou pastu, tahini/tahinádu, rostlinný olej a důkladně metličkou promícháme.
- Jablka nastrouháme na hrubo, vložíme k mléku, promícháme a na dvakrát přidáme sypkou část. Opět důkladně promícháme. V těstu nesmí zůstat žádné hrudky.
- Připravené těsto přelijeme do formy a pečeme cca 40 minut. Vyzkoušejte špejlí.
- Jakmile je buchta upečená, ještě horkou ji propícháme špejlí a pomažeme rovnoměrně 3 polévkovými lžícemi tahinády. Necháme vychladnout.
Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.
Mňam!