Butter chicken - kuře na kari
Souhra chutí, vůní a pestrých barev – to je indická kuchyně. Dá se ale dobře připravit třeba takové butter chicken i doma? Samozřejmě! A s naší nepálivou Tikka Masala kari omáčkou je to navíc hračka. Kuře na kari si pro vás připravil náš šéfkuchař Ondřej Dufek.
Servírování (2-3 porce)
- 200 g kuřecí maso
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 2 lžíce jogurtu
- Špetka soli, garam masala (neboli římský kmín), hřebíček, kardamom, skořice
- 200 g rýže vařené 1:1 s vodou
- 1x Tikka masala nepálivá
- 2 lžíce Ghí
- 75 ml smetana
- 5 g koriandru
- Citrón a cukr na dochucení
- Maldon sůl, černý pepř (Pepper Field)
Butter chicken postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme minimálně 3 hodiny v lednici. Ideálně přes noc.
- Následuje rýže. Vaříme v rýžovaru v poměru 1:1 (rýže:voda). To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Nejprve rýži v misce pečlivě v omyjeme (do té doby, dokavaď voda nebude čirá). Scedíme, dáme do nádoby rýžovaru a zalijeme vodou.
- Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem.
- Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě orestujeme dozlatova (bude mít tendenci se připalovat – pozor).
- Poté přidáme Tikka masala omáčku, povaříme a přidáme smetanu.
- Vaříme 5 minut a máme téměř hotovo. Dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem.
Mňam!