Hutný shiitake vývar s pšeničnými nudlemi do 15 minut
Pesto do vývaru? Přesně tak! Dneska si uvaříme hutný vývar s pšeničnými nudlemi a naším shiitake pestem, které jsme připravili ve spolupráci s kreativní kuchařkou Chili Ta.
Recept na hutný shiitake vývar s pšeničnými nudlemi
Co potřebujeme na 2 porce:
• 150 g pšeničných nudlí
• Pesto Shiitake (2 lžičky)
• 100 g tofu / nakrájet na kousky
• Sójová omáčka a sezamový olej z praženého sezamu
• Zeleninu: zelí, cibule, mrkev, zázvor
Jak na to:
- Zeleninu (zelí, cibuli a mrkev) nejdřív trochu opečeme na oleji a necháme ji zkaramelizovat, aby pustila svou přirozenou sladkost a šťávu.
- Přidáme dvě vrchovaté lžičky shiitake pesta. Pesto vždy nabíráme čistou lžičkou, pak nám v lednici vydrží překvapivě dlouho.
- Přihodíme čtyři silnější plátky zázvoru, které před koncem vyndáme. Zázvor vývar krásně provoní a dodá mu lehký šmrnc.
- Přidáme sójovou omáčku na dosolení, kterou nešetříme, a vše zalijeme vodou.
- Vývar dochutíme pár kapkami oleje z pražených sezamových semínek. Ten je mnohem aromatičtější než ten za studena lisovaný.
- Uvaříme pšeničné nudle a na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujme na kousky nakrájené tofu.
- Nudle zalijeme naším krásným a voňavým vývarem, přidáme tofu a vše posypeme pažitkou.
- Tadá, a máme hotovo. Dobrou chuť a mňam!
Shiitake je jednou z nejstarších známých jedlých hub. Má bohatou, sytou chuť a charakteristickou vůni. Její chuť je údajně až 10x koncentrovanější než u jiných hub, proto jí neskromně říkáme umami bomba. Navíc má vysokou výživovou hodnotu, ale velmi nízkou energetickou hodnotu. Takže nasytí bez zbytečných kalorií.
Jak vzniklo naše shiitake pesto
Shiitake houby jsme táhle povařili v naší teriyaki omáčce, přidali skořici, badyán, mořskou řasu, malé kousky kešu oříšků, ale také čerstvý zázvor a trochu třtinového cukru. Díky vybraným ingrediencím je pesto shiitake výrazné natolik, že 1-2 lžičky dochutí každý zeleninový vývar.