Ocet v kuchyni: Pár kapek udělá spoustu parády

JV9_4168 (6)

 

Přemýšlíte, čím dochutit jídlo k dokonalosti? Máme pro vás pár tipů! Naším esem v rukávu jsou nové octy od Živiny, které dodají jídlu grády i rovnováhu. Kyselá chuť se často přidává i tam, kde byste ji nečekali, a dokáže i z relativně obyčejného jídla udělat gastronomickou událost.

Jen kyselá to může být

Ty-dy-du-du-ty-dy-du-du-dyp-dyp.

Když jídlu „něco“ chybí, můžete se skoro vsadit, že jde o kyselost. Kyselá má výrazný vliv na chuť, vůni, texturu i barvu jídla. Aktivuje naše chuťové buňky, napomáhá tvorbě slin a tedy i trávení. Prostě nám díky ní víc chutná.

Hrátky s octem

Umět dochucovat je důležitější než znát nazpaměť recepty. Pár kapek octa udělá spoustu parády – jídlo nám pak připadá svěží, lehké a zároveň vyvážené.

Naše nové ochucené bylinkové octy se hodí hlavně do studené kuchyně na dochucování čerstvých salátů, polévek, omáček, marinád na zeleninu nebo maso, dipů a majonéz. Zkuste také přidat lžíci octa do svého oblíbeného smoothie – to budete koukat.

U nás v Přerově jsme do octů přidali bylinky, koření nebo třeba zázvor a nechali je vhodnou dobu odležet. Vznikly tak čtyři aromatické bylinkové octy s jedinečnou chutí daných přísad. 

Ultimátní zálivka na salát

 „K přípravě salátu jsou zapotřebí čtyři lidé: marnotratník, aby doléval olej, lakomec, aby kapal ocet, mudrc, aby solil a blázen, aby míchal.“ — Francois Coppée

Salát se stává salátem teprve v momentě, kdy ho promícháme se zálivkou. Jedna ze základních rad říká, že na 1 díl kyselé složky (octa nebo citronové šťávy) máme použít 3 díly oleje. 

Zkuste třeba tuhle zálivku:

  • 40 g bylinkového octa
  • 40 g dijonské nebo celozrnné hořčice
  • 120 g olivového oleje
  • sůl

Chutná a pomáhá

Octy od Živiny nejsou jen chutné, ale také zdravé. A to je přesně ta kombinace, kterou máme rádi. Obsah kyseliny octové je 6 % – právě tato látka ovlivňuje chuťový zážitek a podle některých odborníků je zodpovědná za jeho blahodárné účinky.

Bylinkový ocet je skvělý na hubnutí a k očistě organismu. Pomáhá nám lépe trávit jídlo a odbourávat tuky, snižuje glykemický index potravin či omezuje pálení žáhy.

Od Živiny můžete octy rovnou vyzkoušet v příchutích: Ocet 12 bylin, Ocet Chilli a Bylinky, Ocet Vavřín a Česnek, Ocet Máta a Zázvor

 

Co má Coca-Cola společného s octem?

Koho by napadlo, že je Coca-Cola stejně kyselá jako ocet. Nás ještě nedávno ne. Díky extrémně vysokému obsahu cukru jí člověk dokáže vypít tolik.

A ještě jedna zajímavost na konec. Perlivá voda je kvůli obsahu CO2 kyselejší než neperlivá. I výběr vody tedy ovlivňuje, jak nám bude u stolu chutnat.
 

JV5_8057 (3) (1)