Valentýnské menu Ondřeje Dufka: Tříchodová večeře pro dva

Blýskněte se na Valentýna tou nejlepší tříchodovou večeří, jakou jste kdy uvařili. Příprava tohoto jednoduchého „italského“ menu podle našeho šéfkuchaře Ondřeje Dufka vám ani nezabere příliš času. Mozzarella jako předkrm, masové kuličky v rajčatové omáčce jako hlavní chod a tiramisu jako sladká tečka na závěr. To bude romantika!

ccc

 

Předkrm: Mozzarella s ředkvičkou a shiitake pestem

Servírování (2 porce)

10 g fenyklová semínka

5 g koriandrová semínka

125 g mozzarella

20 g olivový olej

25 g Shiitake pesto Živina

50 g čerstvá ředkvička

1x libeček

Maldon sůl, černý pepř

10 g pažitka

 

Postup

Základem je mozzarella, tu je třeba temperovat v pokojové teplotě alespoň 20 minut před servírováním.

Na posypku opečeme semínka do zlatova a poté jemně podrtíme v hmoždíři. Necháme vychladnout a skladujeme v suchu.

Ředkvičky pečlivě očistíme a nakrájíme. Listy necháme pár minut ve studené vodě, aby byly hezky čerstvé.

Při servírování vložíme do talíře nakrájenou mozzarellu a ředkvičky. Pečlivě je osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a zakápneme citronem.

Rovnoměrně rozdělíme velkou lžíci shiitake pesta na každý kousek sýra a zeleniny.

Nakonec zasypeme posypkou a pažitkou.

salátek 

 

Hlavní chod: Masové kuličky v rajčatové omáčce

Servírování (2 porce)
250 g mleté maso
50 ml mléko
60 g parmezán
20 g strouhanka
1x vejce
2 x stroužek česneku

5 g petrželka
Maldon sůl, černý pepř, oregano, mletý fenykl

200 g Semolinové špagety Živina
1x Rajčatová omáčka Živina
10 g bazalka

 

Postup

Připravíme si masové kuličky. Strouhanku nejprve namočíme do mléka. Poté přimícháme maso, 2 stroužky rozetřeného česneku, vejce, sýr, petrželku a dochutíme solí, pepřem, oreganem a fenyklem.

Směs pečlivě propracujeme a uděláme kuličky o velikosti golfového míčku do pekáče. Zalijeme rajčatovou omáčkou. Doporučujeme dát si trochu olivového oleje na ruce a poté tvarovat.

Pečeme při 180 stupních 15-20 minut.

Mezitím přivedeme vodu k varu. Vodu dobře osolíme – má chutnat jako moře. A vaříme těstoviny zhruba 10 minut, nejlépe často zkoušet a vařit dle chuti.

Poté těstoviny scedíme a jemně zakápneme olivovým olejem, aby se nelepily.

Můžeme servírovat. Doporučujeme zastrouhat parmezánem a dozdobit bazalkou.

koule

 

Dezert: Tiramisu

Servírování (4 porce)

4x vejce

50 g cukru

500 g mascarpone

100 g smetany ke šlehání

1x balení italských piškotů

Lískový krém Živina

300 ml silné kávy (např. Underdog)

1x velký panák Amaretto

10 g kakaový prášek

 

Postup

Jako první si připravíme kávu, aby měla čas vychladnout. Nejlepší bude několik espress naředit trochou vody nebo použít filtrovanou kávu. Necháme vychladnout, přidáme likér a uchováme v lednici. Jinak se nám piškoty budou rychle rozmáčet.

Pokračujeme mascarpone krémem. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s většinou cukru a bílky s tím zbylým. Smetanu si vyšleháme samostatně. Doporučujeme použít studenou mísu, která usnadní šlehání.

Nejprve smícháme žloutky s mascarpone, poté přidáme smetanu a jako poslední jemně zakomponujeme šlehačku. Krém máme hotový.

Jsme připraveni začít skládat lahodné tiramisu. Pekáč je lepší si vytřít tenkou vrstvou krému. Piškoty ponoříme na 1 sekundu do kávy a skládáme do řady. Pokračujeme silnou vrstvou krému. Tento proces zopakujeme ještě jednou.

Celé tiramisu pečlivě zasypeme kakaovým práškem a necháme přes noc v lednici.

tiramisku

A máme hotovo, mňam!

val

Dárky z lásky najdete u nás na e-shopu. Přejeme vám dobrou chuť.