Kombucha: Co to je a Proč ji pít?

2_3Vše, co musíte vědět o kombuche 

Kombucha – to je slovo, které se v Česku skloňuje stále častěji. Možná jste ji už ochutnali, možná jste o ní jen slyšeli a možná se ji brzy chystáte vyzkoušet. Ať už je to jakkoli, tento článek vám poskytne všechny praktické informace o tom, proč by kombucha měla mít své jisté místo ve vaší ledničce. Od její historie, přes výrobu až po často kladené otázky, právě tady zjistíte vše, co byste rádi věděli o tomto oblíbeném fermentovaném nápoji.
 

Historie kombuchy v kostce

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z čajového nálevu za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií. Tento proces fermentace přeměňuje cukr na kyseliny, enzymy a probiotika, což kombuche dodává její charakteristickou chuť a zdraví prospěšné vlastnosti.

 

Tento nápoj má údajně své kořeny v Číně a je starý více než 2000 let. První záznam o užívání kombuchy je z roku 221 př. n. l. v dynastii Tsin. Během staletí se pak tento „čaj nesmrtelnosti“ pomalu šířil po celém světě díky starým obchodním cestám.

 

Jak vzniká naše Kombucha?

Kombucha začíná přípravou kvalitního zeleného nebo černého čaje. Tento čaj je smíchán s cukrem, který slouží jako výživa pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts).

 

Tato kultura bakterií a kvasinek spustí několikatýdenní fermentační proces, během kterého cukry přeměňuje na organické kyseliny, enzymy a probiotika. Při kvašení také vytváří celulózový škraloup, který připomíná houbu – právě tu si v souvislosti s kombuchou každý hned vybaví.

 

Tento celulózový škraloup slouží mikroorganismům ke stabilizaci vnitřního prostředí a částečnému omezení přístupu vzduchu.

1_3 

Kvasnými procesy pak vzniká v nápoji řada organických kyselin – jablečná, mléčná, octová, glukonová nebo glukonorová. Výsledkem je lehce perlivý a osvěžující nápoj plný probiotik a dalších zdraví prospěšných látek.

Kombuchu jedině bez pasterizace!

Naše Kombucha není – na rozdíl od jiných – pasterovaná ani filtrovaná, aby nepřišla o své prospěšné probiotické kultury. Díky své speciálně vyšlechtěné mikrobiální kultuře a vyladěné receptuře nemá navíc ani nepříjemnou octovou pachuť.

Pasterizace by zničila prospěšné mikroorganismy, což by znamenalo ztrátu mnoha zdravotních benefitů.

 

Proč ji stáčíme do plechovek a ne do skla?

Plechovky nabízejí mnohem lepší ochranu před světlem a vzduchem než sklo, což je klíčové pro zachování té nejlepší kvality naší nepasterizované Kombuchy. Jen tak se k vám dostane nápoj s maximálními zdravotními benefity a tou nejlepší chutí.

 5_1

Hliníkové plechovky procházejí úpravou, aby byly vhodné pro uchování tohoto citlivého nápoje. Do každé plechovky se aplikuje tenká vrstva speciálního laku, která se vytvrdí v peci. Tato úprava chrání nápoj před kontaktem s hliníkem a nijak neovlivňuje chuť ani kvalitu Kombuchy.

 

Hliníkové plechovky jsou také vysoce efektivní z hlediska recyklace, což přináší výrazné úspory energie. Plechovky lze na rozdíl od skla recyklovat nekonečněkrát bez ztráty kvality materiálu. Díky tomu se jedná o nejrecyklovanější nápojový obal na světě.

 

Navíc jsou lehké a nerozbitné a díky tomu nám i vám zajišťují méně starostí s transportem.

 

A co ten cukr?

Naše Kombucha není sladká jako běžné limonády. Cukr totiž není do nápoje přidáván jako ochucovadlo, ale jako nutný zdroj výživy pro bakteriální složku produktu. Naopak má přirozeně kyselou chuť s jemnou perlivostí.

 

Nepasterovanou Kombuchu skladujte vždy v ledničce

Naši Kombuchu je nutné skladovat v lednici, kde vydrží až 4 měsíce. Ptáte se proč? Protože je právě nepasterovaná a zabráníte tak pokračování procesu fermentace v plechovce.

Blogová fotka 

Rizika domácí výroby

Domácí výroba kombuchy může být za určitých podmínek riziková. U některých konzumentů se objevily alergické reakce, nevolnosti, záněty svalů, překyselení krve a jaterní problémy. Většinou šlo právě o domácí výrobu, kdy mohl být nápoj kontaminován nežádoucími mikroorganismy. Riziko může představovat i nádoba, ve které se kombucha připravuje.

 

Pití kombuchy v těhotenství nebo při kojení

Pití kombuchy během těhotenství a kojení může být riskantní kvůli obsahu alkoholu (0,5–1,2%) a kofeinu, proto je vždy lepší poradit se se svým lékařem.

6_1 

Pití kombuchy při řízení

Před nebo při řízení doporučujeme dodržovat jistou míru. Jedna plechovka Kombuchy denně nepředstavuje pro řidiče žádné riziko. Více bychom vám stejně nedoporučili vypít kvůli její kyselé povaze​​.


PS: Naše Kombucha je samozřejmě vyrobená v České republice, takže můžete mít jistotu, že vždy dostáváte 100% čerstvý a kvalitní produkt.