Kimchi: Co to je a Proč ho jíst?

Vše, co musíte vědět o kimchi

Nahlédněte do tajemství výroby tohoto korejského super jídla, jeho přínosů pro vaše zdraví a zjistěte, proč naše Kimchi podle mnohých nemá konkurenci.

JVC_4528

 

Co je kimchi a odkud pochází?

Kimchi je tradiční korejská specialita, která je v Koreji oblíbená asi tak jako pivo u nás. Podává se ke každému jídlu a jí ho samozřejmě i děti. Průměrný Jihokorejec sní přibližně 18 kg kimchi za rok. Páni!

Pokud jste o něm ještě neslyšeli, jde o fermentovanou zeleninu za pomoci bakterií mléčného kvašení, a zároveň o jeden z nejzdravějších způsobů zpracování zeleniny. V našem případě je to hlavně pekingské zelí, červená ředkvička, červené zelí, fialová mrkev a jarní cibulka.

Představte si to jako kysané zelí, které si dalo exotickou dovolenou v Asii a vrátilo se domů nabušené novými chutěmi. Kimchi má více než 2 000 let dlouhou historii a je dnes oblíbené po celém světě díky své charakteristické a komplexní chuti, kde jako první vyniká typická kyselost a jemná štiplavost.

 

Jaké jsou benefity kimchi?

Kimchi není jen tak ledajaká nakládaná zelenina. Je to doslova výživová bomba! Obsahuje probiotika ve formě přátelských Lactobacillus bakterií, které podporují zdraví střev a celkovou imunitu, pořádnou porci vitamínů, antioxidantů a minerálů. Typická stogramová porce vám například poskytne více než polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.

Je to jídlo, na kterém si pochutnáte a zároveň vám pomůže cítit se skvěle. Navíc bylo zařazeno mezi 5 nejzdravějších pokrmů světa podle časopisu Health. Jak že je to rčení? Kimchi nejlepší přítel člověka? Tak nějak to určitě bylo.

kimchi infografika

Jak se Kimchi od Živiny vyrábí?

U nás v Živině dbáme na tradiční korejské postupy a používáme jen čerstvé suroviny, abychom dosáhli co nejautentičtější chuti. Nejdříve pečlivě očistíme a nakrájíme pekingské zelí, které následně naložíme do solného nálevu. Tento krok je důležitý, aby proběhla správná fermentace laktobacilů. Zároveň se zbavíme přebytečné vody a zvýrazníme chuť. Po této fázi zelí důkladně propláchneme.

Poté si připravíme další zeleninu a všechno smícháme s hustou korejskou pastou. Ta vznikne smícháním chilli vloček Gochugaru, rozetřeného česneku, strouhaného zázvoru, rýžové mouky a naší přírodně fermentované sójové omáčky. Pasta pomůže propojit všechny ingredience a zajistí Kimchi tu správnou chuť a texturu.

Srdcem celého procesu je fermentace. Kimchi fermentuje při pokojové teplotě po dobu několika dnů, abychom dosáhli té správné kyselosti a chuti. Následně ručně naplníme naše skleničky, dbáme totiž na pečlivé vrstvení, aby každá z nich byla naprosto perfektní.

JVC_4492

Je Kimchi od Živiny pasterizované?

Ne, a jsme na to náležitě pyšní! Naše kimchi je „živé“ – nepasterizované, což znamená, že si zachovává veškeré prospěšné látky a probiotika. Díky tomu je Kimchi od Živiny opravdovým pomocníkem pro vaše trávení a imunitu.

Ano, občas si naše Kimchi trochu „zafuní“ ve sklenici, ale to je jen důkaz, že fermentace stále pracuje. Proto je dobré ho skladovat v lednici, kde se fermentační proces zpomalí.

Proč má vaše Kimchi výraznou fialovou barvu?

Možná jste si všimli, že naše Kimchi má neobvykle fialovou barvu. Ne, nebojte se, nejedná se o žádná barviva. Fuj. Tento kouzelný odstín pochází z fialové mrkve, kterou přidáváme pro extra chuť a také pro její vysoký obsah antioxidantů. A ještě k tomu pak naše sklenička vypadá o něco víc cool.

Zapáchá vaše Kimchi?

Smrdí či nesmrdí, to je oč tu běží. Pravda je taková, že tradiční kimchi s rybí omáčkou může „vonět“ dost intenzivně. Ale naše Kimchi je jiné. Místo rybí omáčky používáme přírodně fermentovanou sójovku. Díky tomu více vyhovuje evropským chutím, jeho vůně je mnohem jemnější a zároveň je udržitelnější potravinou čistě rostlinného původu, takže je vhodné i pro vegany.

Pálí vaše Kimchi?

Většinu lidí překvapí, že naše Kimchi vlastně až tak nepálí. Chceme totiž, aby chutnalo každému. Kdo má ostré rád, ať zkusí naše Kimchi pálivé, pro ty ostatní včetně dětí máme Kimchi nepálivé.

 JV0_0955

Jak a s čím jíst kimchi?

Pro některé je už kimchi stálicí v jejich jídelníčku, zatímco pro druhé jde stále o nový objev. Kimchi si můžete dát samostatně, jako přílohu nebo ho použít jako přísadu do svých oblíbených jídel – nejlépe až nakonec či rovnou na talíř. Zkuste s ním třeba poké bowl, přidejte si ho do salátu nebo do polévky.

Pokud s ním teprve začínáte, dejte si po každém jídle jednu vidličku na trávení. Zvyknete si na jeho chuť a pak už bez něj nedáte ani ránu. Uvidíte.

Mňam!