Grilovačka ve vietnamském stylu? Proč ne!
Grilovačky jsou v letních měsících velice oblíbenou formou přípravy jídla. A co kdybychom si připravili grilovačku ve vietnamském stylu? Asi si někteří z vás říkají, že vietnamské jídlo je spíše vařené a smažené, ale my se podíváme na to, jak mohou být některé ingredience připravené na grilu a jakým způsobem je pak možné poskládat do famózních jídel.
Prvním krokem k úspěšné grilovačce ve vietnamském stylu je výběr vhodných ingrediencí. Klasickými potravinami používanými v vietnamské kuchyni jsou například ryby, kuřecí maso, hovězí maso, ale také tofu a zelenina, jako jsou papriky, cuketa, mrkev a řapíkatý celer. Samozřejmostí jsou také sladké a kyselé ingredience, jako je třeba rybí omáčka, limetková šťáva, cukr a rýžový ocet. Dále budeme potřebovat česnek, zázvor, koriandr a citronovou trávu, které dodají jídlům výraznou chuť.
- Pokud si chcete připravit například kuřecí maso, můžete ho nakrájet na menší kousky a nechat marinovat v kořeněné směsi z česneku, zázvoru, rybí omáčky, limetkové šťávy a cukru. Pokud chcete použít ryby, můžete je obalit v listech banánu a nechat grilovat po dobu asi 10 minut. Na gril můžete také dát kousky tofu, které vypadají jako kousky masa. Tofu si můžete také marinovat v kořeněné směsi.
- Pokud máte rádi zeleninu, můžete ji nakrájet na menší kousky dát do pečícího papíru a na gril. Zelenina se tak jemně zapeče a zůstane hezky křupavá.
- Pokud si chcete připravit například brambory, můžete je nakrájet na menší kousky a zapéct je v alobalu na grilu. Brambory můžete pak posypat koriandrem a servírovat je s limetkou.
Když máme ingredience již připravené, můžeme se pustit do skládání jídel. V vietnamské kuchyni je oblíbené například grilované kuřecí maso s rýží a zeleninou, grilované ryby se špenátem a limetkovou omáčkou, nebo například grilované tofu se směsí zeleniny a bílou rýží.
Vybrat si můžeme i z několika druhů salátů, které obsahují různou zeleninu, koření a bylinky. Pokud máte rádi sladké, zkuste grilovaný banán (recept jsme pro vás připravili v článku níže). Grilovačka ve vietnamském stylu je skvělým způsobem, jak si vychutnat jednoduché, ale zároveň chutné a zdravé jídlo. Je to také skvělá alternativa k tradičním a tukovějším jídlům, které se během grilovačky běžně podávají. Pokud si tedy chcete vyzkoušet něco nového, zahalte svou grilovačku ve vietnamském stylu a užijte si skvělé jídlo plné bylinek, koření a úžasných chutí.
Grilované tofu s vietnamskou bbq omáčkou
Potřebujete:
- 500 g tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
- 2 lžíce vietnamské bbq omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup:
- Tofu nakrájejte na menší kousky a osušte.
- Smíchejte olivový olej, sůl a pepř a potřete směsí oba boky kousků tofu.
- Nechte tofu v chladničce marinovat po dobu nejméně 30 minut.
- Připravte si gril a tofu na něm pečte asi 5 minut z každé strany, dokud nebude zcela propečené.
- Mezitím připravte vietnamskou bbq omáčku - smíchejte 2 lžíce omáčky, 1 lžíci limetkové šťávy
- Po upečení nechte tofu pár minut odpočinout, pokrájejte ho a potřete vietnamskou bbq omáčkou.
- Podávejte např. s rýží nebo zeleninovým salátem.
Autentickou Vietnamskou BBQ omáčku medovou z čerstvých surovin vyrábíme v Přerově ve spolupráci s šéfkuchařem a restauratérem Štěpánem Návratem. Je skvělá hlavně na glazování tofu, ale stejně tak vám tento recept dobře poslouží i s grilovaným masem. Například vepřová líčka budou s vietnamskou bbq omáčkou vynikající kombinace.
Sladká tečka - grilovaný banán
Potřebujete:
- zralé banány
- kokosový olej
- arašídový krém
- strouhaný kokos
Postup:
- Mřížku grilu potřeme kokosovým olejem. Banány rozkrojíme napůl i se slupkou, aby nám vznikly lodičky.
- Každý kus banánu zabalíme do alobalu, potřeme kokosovým olejem, potřeme arašídovým máslem a grilujeme cca 5-8 minut
- Hotový banán vybalíme z alobalu a zdobíme kokosem.
Navnadili jsme vás na netradiční grilovačku ve vietnamském stylu? Dejte nám o tom vědět označením na instagramu.